Truckutbildningar

Vår truckutbildning ser till att minska riskerna för ohälsa och olycksfall på arbetsplatsen. Truckförarutbildning är en av de viktigaste och mest effektiva åtgärder som finns för att förebygga skador och olycksfall på arbetet. 80% av olyckorna sker på grund av okunskap. Truckkort kan också vara en lönsam investering i och med att skador på gods och maskiner minskar när kunskapsnivån höjs genom utbildning.
Webb-utbildning på Webb-Truck / eTruck. Beställs via mail eller gruppbokning.

Öppna kurser för privatpersoner och företag

Här listas alla kurser som är öppna för alla privatpersoner. Du som är anställd på ett företag är förstås också välkommen men är ni fler än 4 personer från samma företag så ska ni istället välja gruppbokning där vi sätter ihop ett skräddarsytt paket för er.

Datum Beskrivning Tid Platser Sista anm. Grundpris
4 nov. - 5 nov. 2019 Truckutbildning AB 4-5 Nov 2 dagar 2019-11-01 3600 kr + moms
21 okt. - 22 okt. 2019 Truckutbildning AB 21-22 Okt 2 dagar 2019-10-18 3600 kr + moms
2 dec. - 3 dec. 2019 Truckutbildning AB 2-3 Dec 2 dagar Lediga platser 2019-11-29 3600 kr + moms Läs mer och boka plats
18 nov. - 19 nov. 2019 Truckutbildning AB 18-19 Nov 2 dagar Lediga platser 2019-11-15 3600 kr + moms Läs mer och boka plats
16 dec. - 17 dec. 2019 Truckutbildning AB 16-17 Dec 2 dagar Lediga platser 2019-12-13 3600 kr + moms Läs mer och boka plats
23 okt. - 23 okt. 2019 Hjullastare C 23 Okt 1 dag 2019-10-18 3600 kr + moms
20 nov. - 20 nov. 2019 Hjullastare C 20 Nov 1 dag Lediga platser 2019-11-15 3600 kr + moms Läs mer och boka plats
18 dec. - 18 dec. 2019 Hjullastare C 18 Dec 1 dag Lediga platser 2019-12-13 3600 kr + moms Läs mer och boka plats

Gruppbokning för företag med behov av grupputbildning

Gruppbokning är för företag som har behov av att boka en större grupp eller vill ha utbildningen förlagd i egen miljö eller kanske önskar att utbildningen förläggs till ett viktigt datum för er då alla kan vara med. Har ni enbart behov av att skicka enskild person/personer på truckutbildning kan de istället anmäla sig på någon av våra öppna kurser.

Beskriv för oss så noga ni kan vad ni har för behov så ska vi hjälpa er att sätta ihop ett skräddarsytt utbildningspaket till ert företag. Kom ihåg att vi är flexibla vad gäller val av utbildningsplats, maskiner mm.

Målgrupp och omfattning

Utbildningen vänder sig till alla som använder truckar eller som arbetsledare kommer i kontakt med truckar i sitt arbete.

Utbildningen sker enligt TLPs kursplan. Riktlinjer för truckförares kunskaper och färdigheter som det fullständiga namnet lyder, är en läroplan för truckutbildningar. Riktlinjerna tas fram av en arbetsgrupp med representanter från Arbetsmiljöverket, maskinleverantörerna, TYA, Uni Carriers med flera. När du utbildar dig hos oss följer du TLP10:s mål, krav och upplägg.

Innehåll

 • Ansvar och säkerhet
 • Trucktyper
 • Truckens konstruktio
 • Truckens arbetssätt
 • Skötseloch daglig tillsyn
 • Truckergonomi
 • Material och godshantering
 • Arbetsmiljöfrågor, trafik- och säkerhetsregler (tas upp i såväl yrkesteori som yrkesarbete)
 • Praktiska prov på förekommande utrustning och till en svårighetsgrad som motsvarar realistiska förhållanden
 • Körtekniskt prov

Syfte/mål med kursen

Truckutbildningen syftar till att ge kursdeltagarna kunskaper och färdigheter för godshantering med truck, att självständigt kunna utföra lossning och lastning, hög- och djupstapling samt kunna tillämpa gällande säkerhetsregler och hanteringsföreskrifter.

Målet är att öka säkerheten, minska personskadorna, förbättra effektiviteten och sänka kostnaden.

Borås Truckservice delar upp sina truckutbildningar i två delar. Vi börjar alltid med den teoretiska delen, just för att du som elev ska få full förståelse för trucken och dess konstruktion. För att framföra trucken säkert när du väl ska utföra den praktiska delen i din truckutbildning. Säkerhetsfrågorna intar en central plats.

Utbildningsbevis

Privatpersoners betalning sker på plats med Swish eller en faktura hem efter att kursen är avslutad, När man swishat eller betalt fakturan får man truckkortet. Företag får truckkortet när utbildningen är klar och vi sänder faktura.

Olika utbildningar

Truckkort A
A utbildning ingår behörigheten A1,2,3,4 om man tar den hos oss. Tar man bara A kurs och skulle behöva en truck inom B så får man göra om all teori och körning. Oftast sker denna utbildningen hos företag och då får man den behörigheten som företaget har behov för.

Truckkort AB
I AB utbildning, som är den mest vanliga, ingår behörigheten A1,2,3,4 B1,2,3,4 om du tar den hos oss. Hos företag anpassar vi utefter företagets maskinpark. Antalet timmar är beroende av deltagarens tidigare erfarenhet och kunskap. Detta avgör instruktören vid utbildningen.

Behörighet till B 5-6 (Smalgångstruck- Fyrvägstruck) kan utfärdas vid behov, på deltagarens arbetsplats eller här hos oss.

Webb-utbildning på Webb-Truck / eTruck
Du kan också välja vår distansutbildning via Internet. Du studerar då teorin på den plats och tid som passar bäst. Välj själv om du vill lyssna eller läsa, eller kombinera text/bild med ljud och video.

Den webbaserade teoridelen tar ca 5-6 timmar normalt, det motsvarar två arbetsdagars studier i klass miljö. När du klarat av den teoretiska delen kommer du till vår körlokal utanför Sandared och genomför praktiken där. Eller vår instruktör kommer ut till er och du gör slutprovet, körövningar och uppkörning på era egna truckar i era lokaler

Truckkort C
C2,4,7 är en teori och uppkörning per truck. Antalet timmar är beroende av deltagarens tidigare erfarenhet och kunskap. Detta avgör instruktören vid utbildningen. Gäller hjulastare och liknande när de används med gafflar eller annat lyftredskap på plan och hårdgjorda ytor. För företagsutbildningar ber vi er kontakta oss för upplägg och offert.

Är du osäker på vilken utbildning du bör välja hittar du mer information under fliken truckkort.

Tidsåtgång

 • A-utbildning: Tidsåtgång 1 dag beroende på elevens förkunskaper.
 • B-utbildning: Tidsåtgång 2 dagar beroende på elevens förkunskaper.
 • eTruck AB ca 5-6 timmar normalt + uppkörning och prov
 • C-utbildning: Tidsåtgång 1-2 dagar beroende på elevens förkunskaper.
 • Repetitionsutbildningar: Tidsåtgång ½ -2 dag beroende på elevens förkunskaper eller enligt företagets önskemål.

Vill du anmäla dig till någon av våra kurser?

Kontakta Christer för mer information. Anmälan ska göras senast 1 vecka före kursstart.

Christer Olsson Utbildningsansvarig Mobil: +46 708-914958 christer@borastruckservice.se

Vilken truckutbildning ska jag välja?

Truckkort Kategori A

 1. Låglyftande plocktruck (föraren lyfts ≤ 1,2 m)
 2. Ledstaplare med eller utan åkplatta
 3. Låglyftande åktruck stående eller sittande. (Lyfthöjd ≤ 0,2 m)
 4. Låglyftare med eller utan åkplatta. (Lyfthöjd ≤ 0,2 m)

Truckkort Kategori B

 1. Motviktstruck
 2. Höglyftande åktruck (Stående eller sittande)
 3. Skjutstativtruck
 4. Höglyftande plocktruck (Lyfthöjd över 1,2 m)
 5. Smalgångstruck
 6. Fyrvägstruck

Truckkort Kategori C

 1. Hjullastare
 2. Sidlastare
 3. Teleskoplastare

Truckkort Kategori D

 1. Drag- /flaktruck
 2. Terminaldragtruck

Vad säger lagstiftningen?

Från och med 1 juli 2007 ställs betydligt hårdare krav på arbetsgivares ansvar att förarna har genomgått truckförarutbildning. Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS:2006:5 ”Användning av truckar” fastställer att det är arbetsgivarens skyldighet att ha dokumenterade teoretiska och praktiska kunskaper över den anställdes kunskaper med avseende på säker användning.

På sidan ”Föreskrifter, tillstånd och arbetsmiljö” hittar du länkar till Arbetsmiljölagen, AFS, körtillstånd för utskrift, mm.